Deklarationer

Deklarationer

 

Ordet deklaration eller deklarationer har sitt ursprung i det latinska ordet dēclārātiō, som betyder “förklaring” eller “uttalande”. 

I svenska språket har ordet lånats in via franskan eller tyskan (declaration respektive deklaration) och används för att beteckna ett officiellt meddelande, ett uttalande av vikt, eller i administrativa sammanhang, som exempelvis en skattedeklaration.

Inkomstdeklaration

Flera oliker typer av deklarationer.

Nedan beskrivs kortfattat lite om de vanligaste deklarationer som vi arbetar med.

Momsdeklaration

Momsdeklaration
Momsdeklarationen ingår i den löpande bokföringen och är oftast den som vi stöter på flest gånger. Momsdeklarationen görs till Skatteverket för att redovisa sin ingående och utgående moms.

 

När du skickar en faktura till din kund eller säljer varor eller tjänster i din butik och tar betalt, då lägger du på moms, oftast 25%. Den här momsen utgör den “utgående momsen”, dvs den moms du blir skyldig Skatteverket. 

 

När du gör inköp, så betalar du för varan eller tjänsten med moms. Den här momsen utgör den “ingående momsen”, dvs den moms du har rätt att få tillbaka från Skatteverket.

 

När bokföringen för en viss period är färdig, t.ex. ett kvartal, då görs en momsrapport som visar hur mycket moms du ska betala eller få tillbaka och denna deklareras till Skatteverket.

 

Moms kan eller ska deklareras varje månad, varje kvartal eller varje månad, beroende på vilken omsättning företaget har.

 

Arbetsgivardeklarationer (på individnivå)
Arbetsgivardeklaration görs varje månad, oavsett om ditt företag har betalat ut löner eller inte. Om ditt företag inte betalat ut löner, räcker det med att “nolla” arbetsgivardeklarationen (AGI).

 

Arbetsgivardeklarationen har kortast deadline av alla deklarationer, redan den 12:e månaden efter lönerna har betalats ut ska arbetsgivardeklarationen göras till Skatteverket.

 

Om t.ex.  du och dina anställda fått lön den 25:e januari så ska dessa löner deklareras senast den 12:e februari månaden därpå. Även skatter och avgifter för dessa löner ska betalas in till Skatteverket senast den 12:e februari.

Inkomstdeklaration

Inkomstdeklaration

Inkomstdeklaration

Privatpersoner deklarerar inkomst en gång om året till Skatteverket i Inkomstdeklaration 1.

Överskottet från en enskild firma deklareras Inkomstdeklaration 1. Detta eftersom organisationsnumret för en enskild firma är samma som personnumret på den person som har firman. Överskottet redovisas i NE-blanketten.

Det innebär att all inkomst, t.ex. lön via någon anställning, ersättning från Försäkringskassan, utdelning på aktier m.m. beskattas tillsammans med resultatet från firman. Skatten kan därmed bli allt från minimal till väldigt hög eftersom skatten hos privatpersoner är progressiv, dvs att ju högre inkomst desto mer skatt.

Inkomsten kan fördelas över två inkomstkategorier. Den ena är inkomst av tjänst (lön, föräldrapenning, m.m.) och den andra är inkomst/förlust av kapital (ränteintäkter/räntekostnader, utdelning av aktier, m.m.)

Observera att pengarna du tar ut från din egen firma inte ses som lön och det är inte dessa transaktioner som beskattas, utan det är överskottet, dvs resultatet, som beskattas. Hur mycket pengar du tagit ut eller inte påverkar inte detta. Däremot kan det ibland finnas vissa skattefördelar med att ta ut mindre än vad man har satt in i sin firma, när man gör skattemässiga justeringar i Inkomstdeklaration 1.

"pengarna du tar ut från din egen firma påverkar inte hur mycket skatt du ska betala..."

När ett aktiebolag ska beskattas så görs det också en gång om året men genom Inkomstdeklaration 2.

 

Till skillnad från inkomstdeklaration hos en fysisk person är skatten för ett aktiebolag satt till en fast procentsats på 20,6% av resultatet.

För dig som är delägare till ett fåmansföretag ska du även fylla i K10-blanketten som hör ihop med din privata deklaration. K10-blanketten visar hur mycket utdelning du har rätt att ta till låg beskattning på 20% skatt. Denna skatt tas upp i inkomstkategorin kapital.

 

Inkomstdeklaration 4

Avser handelsbolag. Precis som alla andra inkomstdeklarationer ska denna också lämnas in en gång om året. Handelsbolag är något mittemellan enskild firma och aktiebolag.

 

I ett handelsbolag krävs minst två så kallade bolagsmän. Bolagsmännen kan vara både fysiska personer eller juridiska personer. Handelsbolaget i sig blir inte beskattad utan överskottet från handelsbolaget fördelas på bolagsmännen där överskottet i sin tur beskattas där. Om t.ex. bolagsmännen är fysiska personer, ska överskottet beskattas i Inkomstdeklaration 1 via N3A-blanketten.

Kontakta oss via formuläret nedan.