Ernst & Ediths bokföringsskola

Kvittning underskott

Underskott i nystartad enskild firma?

Om du har en nystartad enskild firma och får ett underskott i firman, har du möjlighet att göra avdrag av underskottet mot din inkomst av tjänst.

 

Inkomst av tjänst är oftast inkomst från din arbetsgivare men kan även bestå av ersättning från Försäkringskassan.

Så låt säga att du får en inkomst från din arbetsgivare på 300 000 kr under ett år och du har ett underskott på 50 000 kr i din nystartade enskilda firma. Då kan du dra av dessa 50 000 kr från dina 300 000 kr i din inkomstdeklaration. Detta redovisas i ruta 14.1 i din privata inkomstdeklaration.

 

Tänk på att din firma behöver vara aktiv för att få nyttja underskottsavdraget och att avdraget får göras med max 100 000 kr per år samt att din firma anses vara “nystartad” i max 5 år, det vill säga att efter 5 år har du inte längre möjlighet att kvitta ett underskott mot övrig inkomst. Det finns dock undantag, bland annat om du bedriver kulturell verksamhet. Syftet med det här undantaget är att stimulera svensk kultur.

 

Läs mer hos Skatteverket.

Cheerful woman in eyeglasses and black sweater smiling while working at a desk with a laptop indoors.

Nytt Växa-stöd från och med 2025-01-01

Ordinarie arbetsgivaravgifter ligger på 31,42%. För varje 100-lapp en arbetsgivare betalar i lön till sin anställd, betalar arbetsgivaren även arbetsgivaravgift på 31,42 kr. En timlön på 100 kr kostar alltså arbetsgivaren 131,42 kr.

 

För att stimulera arbetsmarknaden kunde företag få möjlighet att söka sänkt arbetgsivaravgift på sin första anställd och betala 10,21% i arbetsgivaravgifter istället för 31,42%. Detta gällde för bruttolöner upp till 25 000 kr. På löner över 25 000 kr, betalades full arbetsgivaravgift för den del som översteg 25 000 kr.

 

Från och med januari 2025 har det så kallade Växa-stödet förbättrats! Istället för begränsning på 25 000 kr kan företag nu få sänkta arbetsgivaravgifter på löner upp till 35 000 kr istället. Och de nya reglerna gäller även för den andra anställde i företaget. 

 

Om vi tar ett exempel; ett företag anställer två personer och dessa två får 35 000 kr i bruttolön vardera i två år. 35 000 kr x 2 personer x 24 månader x 31,42% (ordinarie arbetsgivaravgift) = 527 856 kr.

 

Med Växa-stödet skulle uträkningen istället bli 35 000 kr x 2 personer x 24 månader x 10,21% (nedsatt arbetsgivaravgift) = 171 528 kr.

 

En skillnad på 356 328 kr fördelat på två år alltså!

 

Det finns en del begränsningar dock! Läs mer hos Skatteverket eller kontakta oss.

Restskatt

Extra inbetalning till Skattekontot innan 12:e februari

Om du vet att du kommer att få ett underskott (kvarskatt) på skattekontot kan du göra en extra inbetalning. Vi rekommenderar att du gör den innan den 12:e februari för att undvika kostnadsränta hos Skatteverket.

 

Vanliga exempel på när du mest troligtvis kommer få kvarskatt (också kallad restskatt) är när du har sålt din bostad, säg någon gång år 2024 och gjort en vinst som du ska skatta på. Den här skatten ska finnas inne på ditt skattekonto senast den 12:e februari året därpå, det vill säga senast 12:e februari 2025. Om du har anlitat en seriös fastighetsmäklare så kommer den hjälpa dig kalkylera fram hur mycket skatt du ska betala och rekommendera dig att betala in innan 12:e februari. 

 

Om du till exempel har tagit en utdelning från ditt bolag under år 2024 och skatten på utdelningen överstiger 30 000 kr så behöver du betala in överskjutande belopp senast den 12:e februari för att undvika räntekostnader hos Skatteverket. 

 

Detta kan ibland vara svårt att känna till eftersom den förtryckta inkomstdeklarationen som visar hur mycket skatt som ska betalas kommer först någon gång i mars medan restskatter på över 30 000 kr ska vara inbetalda ca en månad innan. 

 

Läs mer hos Skatteverket eller kontakta oss om ni känner er osäkra.

Two people sit on separate benches by the sea, captured in black and white.

Kontantmetoden eller faktureringsmetoden?

Det finns två sätt att bokföra på; kontantmetoden eller faktureringsmetoden. 

 

Faktureringsmetoden är tvingande för verksamheter som har en omsättning på mer än 3 miljoner kronor. 

Skillnaden mellan dessa två metoder är att vid kontantmetoden bokförs kostnaderna och intäkterna när betalningstransaktionen sker medan vid faktureringsmetoden bokförs kostnaderna och intäkterna när fakturan skickas eller tagits emot.

 

Ett exempel: Du skickar en faktura till din kund den 31:a januari. Din kund betalar fakturan den 20:e februari. 

När ska intäkten bokföras?

 

Om du bokför enligt faktureringsmetoden så bokförs intäkten redan den 31:a januari, dvs på fakturadatumet (därav namnet faktureringsmetoden). Om du däremot bokför enligt kontantmetoden så bokförs intäkten den 20:e februari.

 

För de som bokför enligt kontantmetoden är det viktigt att komma ihåg är att det finns två undantag från kontantmetoden. Det ena är vid bokslut och det andra är vid momsfri försäljning till företag i andra EU-länder. Vid bokslut ska obetalda fakturor bokföras på fakturadatumet för att få med intäkten på rätt år samt för att betala den moms som ställts ut.

 

Detsamma gäller vid fakturering till andra EU-företag med giltigt VAT-nr, dvs momsfri försäljning till andra EU-företag. 

 

Du kan se om din kund har ett giltigt VAT-nr här. Om du är osäker på vilken metod ditt företag har valt kan du enkelt se det genom att logga in på Skatteverket, till Mina sidor och skrolla längst ner till “företagsinformation”. Under Redovisningsmetod ser du om det står Faktureringsmetoden eller Kontantmetoden (bokslutsmetoden).

 

Läs mer om tidpunkten för bokföring via länken nedan.

Aktiekapital

Bokför insättning av aktiekapital

För ett aktiebolag, är det första som sker på företagskontot insättning av aktiekapitalet, oftast 25 000 kr. I exemplet nedan använder vi oss av 25 000 kr i aktiekapital och bokföringskonto 1930 som företagskontot.

 

Gör så här för att bokföra insättningen:

 

1930: 25 000 i Debet

2081: 25 000 i Kredit

 

Läs mer om att starta aktiebolag via länken nedan.

Redovisningsbyrå

Bokför skattekontot i ett aktiebolag

Ett skattekonto fungerar i princip på samma sätt som ett företagskonto. 

Alla transaktioner som sker på ett skattekonto, i ett aktiebolag, ska bokföras. Bokföringskonto 1630 ska motsvara skattekontot.

De vanligaste transaktioner som sker på ett skattekonto är:

  • Momsbetalning
  • Preliminärskatt (för bolaget)
  • Skattebetalning för löner
  • Arbetsgivaravgifter för löner
  • Ränteintäkter och räntekostnader

Läs mer nedan för konkreta bokföringsexempel.