Ernst & Ediths bokföringsskola
Kontantmetoden eller faktureringsmetoden?
Det finns två sätt att bokföra på; kontantmetoden eller faktureringsmetoden.
Faktureringsmetoden är tvingande för verksamheter som har en omsättning på mer än 3 miljoner kronor.
Skillnaden mellan dessa två metoder är att vid kontantmetoden bokförs kostnaderna och intäkterna när betalningstransaktionen sker medan vid faktureringsmetoden bokförs kostnaderna och intäkterna när fakturan skickas eller tagits emot.
Ett exempel: Du skickar en faktura till din kund den 31:a januari. Din kund betalar fakturan den 20:e februari.
När ska intäkten bokföras?
Om du bokför enligt faktureringsmetoden så bokförs intäkten redan den 31:a januari, dvs på fakturadatumet (därav namnet faktureringsmetoden). Om du däremot bokför enligt kontantmetoden så bokförs intäkten den 20:e februari.
För de som bokför enligt kontantmetoden är det viktigt att komma ihåg är att det finns två undantag från kontantmetoden. Det ena är vid bokslut och det andra är vid momsfri försäljning till företag i andra EU-länder. Vid bokslut ska obetalda fakturor bokföras på fakturadatumet för att få med intäkten på rätt år samt för att betala den moms som ställts ut.
Detsamma gäller vid fakturering till andra EU-företag med giltigt VAT-nr, dvs momsfri försäljning till andra EU-företag.
Du kan se om din kund har ett giltigt VAT-nr här. Om du är osäker på vilken metod ditt företag har valt kan du enkelt se det genom att logga in på Skatteverket, till Mina sidor och skrolla längst ner till “företagsinformation”. Under Redovisningsmetod ser du om det står Faktureringsmetoden eller Kontantmetoden (bokslutsmetoden).
Läs mer om tidpunkten för bokföring via länken nedan.
Bokför insättning av aktiekapital
För ett aktiebolag, är det första som sker på företagskontot insättning av aktiekapitalet, oftast 25 000 kr. I exemplet nedan använder vi oss av 25 000 kr i aktiekapital och bokföringskonto 1930 som företagskontot.
Gör så här för att bokföra insättningen:
1930: 25 000 i Debet
2081: 25 000 i Kredit
Läs mer om att starta aktiebolag via länken nedan.
Bokför skattekontot i ett aktiebolag
Alla transaktioner som sker på ett skattekonto, i ett aktiebolag, ska bokföras. Bokföringskonto 1630 ska motsvara skattekontot.
De vanligaste transaktioner som sker på ett skattekonto är:
- Momsbetalning
- Preliminärskatt (för bolaget)
- Skattebetalning för löner
- Arbetsgivaravgifter för löner
- Ränteintäkter och räntekostnader
Läs mer nedan för konkreta bokföringsexempel.